CrossFit® edzés - Milyen gyakorlatokból állíthatunk össze CrossFit® edzésprogramot?

A saját testsúly ellenében végzett hajlító/erősítő gyakorlatok alap építőelemei a CrossFit® edzéseknek.
Ezek egy részéhez nincs is szükség külön eszközökre.


Ilyen CrossFit® edzés többek között: CrossFit<sup>®</sup> edzés


Guggolás: álló testhelyzetből indítjuk a gyakorlatot, térdünk mögött, teletalpon állva leeresztjük a csípőnket, majd visszaegyenesedünk. A guggolás nehezített változata a súlyzóval nehezített és az egylábas guggolás.


Fekvőtámasz: általában szűken végezzük a gyakorlatot, vagyis kézen és a talp első részén támaszkodva egyenes törzzsel állunk a talajon. Könyökünket az oldalunkhoz zárjuk, a testünket egyenes helyzetben leeresztjük, amíg a mellkasunk el nem éri a talajt. Ezután ugyanígy, egyenes törzzsel, zárt könyökkel kitoljuk magunkat. A gyakorlatot többek között végezhetjük súllyal nehezítve vagy gyűrűn, TRX-en támaszkodva, féllábon vagy félkézzel is. Közkedvelt CrossFit® edzés gyakorlat a négyütemű fekvőtámasz felugrással, fej fölötti tapssal nehezített változata, a "Burpee".


CrossFit<sup>®</sup> edzésKitörés: hosszan előre lépünk, első térdünket behajlítjuk, amíg a hátsó térdünk el nem éri a talajt, majd nyújtjuk a lábat és visszalépünk a kiinduló állásba.


Felülés: háton fekszünk, váll a talajon. Felülünk úgy, hogy a csípőnk vonalába kerüljön a vállunk. A láb nyújtott vagy hajlított helyzetben is lehet. Derékalátéttel kímélhetjük a gerincünket. CrossFit<sup>®</sup> edzés


Kitartó gyakorlással mindenki elsajátíthatja és fejlesztheti magát a különféle eszközök segítségével végzett gyakorlatok terén, mint a húzódzkodás húzódzkodó állványon vagy rúdon, tolódzkodás gyűrűn vagy állványon, a személyes erőnléthez szabott súlyokkal végzett olimpiai súlyemelés és az erőemelés különféle fajtái, a dobogóra felugrás, háthúzás, ugrókötelezés, kötélmászás stb.


Ezek a CrossFit® edzés gyakorlatok viszonylag könnyen elsajátíthatóak, de a precíz, szabályos kivitelezés érdekében érdemes szakedző segítségét kérnünk, hiszen a szabálytalanul, nem megfelelő ütemben végzett gyakorlatok sérüléshez vezethetnek.