Erősemberré válni ma már nem csak álom!

Az erős emberek mindig lenyűgözték az átlag halandókat: a nagy erejű hősök: Sámson, Herkules, Toldi Miklós, a cirkuszi erőművészek, az erősember sportolók, a strongman bajnokok bámulatos eredményei mindenkit ámulatba ejtenek. Sokan szeretnénk hasonlítani hozzájuk, ám ilyen erőre szert tenni, erős emberré válni nem egyszerű.

KalapácsMivel az olyan feladatok végrehajtása, mint a nehéz farönkök magasba emelése, óriási súlyok, akár kamionok elhúzása, eltolása, elcipelése nemcsak rendkívüli izomerőt, de speciális, összetett mozgásokat, kiváló mozgás-kooordinációt, egyensúlyozó képességet, robbanékonyságot is igényel, napjaink menő cross-funkcionális edzésmódszerei is szívesen használják az erősember sport eszközeit. Persze a fitnesztermekben sokkal kisebb súlyú erősember eszközökkel, az egyes sportolók adottságainak megfelelő terheléssel dolgozunk, de a cél itt is az, hogy a rönkemelés, bőröndcipelés, szánhúzás végrehajtásához szükséges képességeket megszerezzük, fejlesszük – persze a magunk szintjén, fizikai adottságainknak megfelelően.

Ezek az erősember gyakorlatok ténylegesen olyan funkcionális képességeinket fejlesztik, amelyeket a mindennapokban is hasznosítani tudunk. Már az erősember gyakorlatok neve: bőröndcipelés, rönkemelés, szánhúzás is mutatja, mennyire praktikus edzésről van szó. Csak éppen a városi, ülő életmód miatt legtöbben természetes módon már nem részesülünk sűrűn olyan erősember élményekben, mint pl. a favágók...

Súlycipelő - súlyszánAz erősember sportolók eszközeivel nagy hatékonyságuknak köszönhetően ma már egyre több edzőteremben találkozhatunk. Nincs mese ugyanis: aki tényleg erősemberekhez méltó erővel, könnyeden szeretné cipelni útibőröndjét vagy bevásárlókosarát, odébb tolni a kocsit vagy a bútorokat, fölkapni a babakocsit, a gyereket, vagy a nagy cserép oleandert - amit tavasszal föl-, ősszel meg le kell vinni a pincelépcsőn -, annak olyan eszközökkel, módszerekkel kell edzeni, mint az erősembereknek.

Az erősember eszközökkel fejleszthető funkcionális erő nem szerezhető meg puszta súlyzózással, súlyemeléssel vagy edzőtermi gépeken végzett izomfejlesztéssel. Az erősember eszközök nem csak a puszta izomerőt, hanem több izomcsoport összehangolt extra nagy erőkifejtését, koordinált működését kívánják meg. Maguk a feladatok is összetettek: nem elég pl. az erősember bőröndöt megemelni: el is kell vinni egy megadott távolságra, meg kell tudni vele fordulni, és vissza kell érni a kiindulási helyünkre anélkül, hogy az erősember eszközt leejtenénk, letennénk.

A súlyemelés az erősember eszközökkel végzett edzés előszobája. Ahhoz, hogy a sokkal nehezebben megfogható, kiegyensúlyozható erősember eszközök súlyát biztonságosan meg tudjuk emelni, és a különféle erősember feladatokat el tudjuk végezni, jó alapokra tehetünk szert hagyományos egykezes, kétkezes súlyzós munkával, súlyemeléssel. Egy igazi erősember számára ez azonban nem elég: neki valódi eredmény kell, és az erősember eszközökkel el is éri.