A medicinlabda

Medicinlabda

A homokkal töltött medicinlabdát már a perzsa birkózók is használták körülbelül 3.000 évvel ezelőtt, később Hippokratész, az európai orvostudomány atyja, is készített állatbőrökkel töltött medicinlabdákat, amelyeket rehabilitációs célra használt. A 19. században a medicina kifejezésben a „medicin” és a gyógyítás, egészség szinonimává váltak. A medicinlabda az egészségmegőrzés egyik alapeszközeként funkcionált...

A medicinlabdát a sportolók a törzs, mellkas, kar és lábak izomzatának fejlesztésére használják. Sportsérülések rehabilitációjára, a korábbi erő, állóképesség helyreállítására is kiválóan alkalmas. Ökölvívók a hasizmukat erősítik vele: ilyenkor a bokszoló hasára dobott medicinlabda az ellenfél ütését imitálja. Az iskolai testnevelésórákon is előszeretettel használják a tanárok a medicinlabdát, ami erőfejlesztéshez és nyújtáshoz is kiváló.

Medicinlabdák

Nemcsak dobni lehet eredményesen a medicinlabdát, lehet vele különféle játékos páros- és sorgyakorlatokat is végezni éppúgy, mint egy sor egyéb általános erősítő, a hajlékonyságot, mozgáskoordinációt, ügyességet fejlesztő gyakorlatot is.

A medicinlabda az izomerő fejlesztése céljából alkalmazható guggolások, kitörések nehezítésére, akarok, vállak izomzatának erősítésére, de akár hasizomgyakorlatok nehezítésére is.

Az egyensúlyt és mozgáskoordinációt is fejlesztik az összetett gyakorlatok: keresztezések törzs előtt, mögött, átadások egyik kézből másikba, nyolcasok leírása a labdával a törzs előtt, körül, törzsdöntések, hajlítások, fordítások, labdagurítások, dobások, pattintások földre, falra, céltáblára páros kézzel vagy egy kézzel, hajítások, lökések, ugrások labdával a kézben vagy a boka, térd közé fogott labdával.

Medicinlabda

A medicinlabda fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz, felülés nehezítésére is alkalmas. Nagyon nehéz lenne a végezhető gyakorlatok teljes arzenálját bemutatni...

A medicinlabda-gyakorlatok köre tovább bővíthető a különféle típusú labdák alkalmazásával: a puha medicinlabda olyan dobásokhoz kiváló, amikor szeretnénk, hogy ne pattanjon föl a labda. A pattogó medicinlabda ezzel szemben éppen célbadobáshoz, pattintáshoz a legjobb. A fogantyús labdák az emeléses, forgatásos, lendítéses gyakorlatok eszközei. A fogantyús medicinlabdával állásban is erősíthetjük a törzs tartóizmait, a derék, a has izomzatát. Ez a fürdőruha-szezon közeledtével az úszógumi eltüntetése, a haspóló alól kibukkanó kis zsírpárnák lefaragása miatt kezd különösen aktuális...

A medicinlabda nemcsak termi órák alapfelszerelése, könnyen tárolható otthon is: sokkal élvezetesebbé, változatosabbá tehetjük vele otthoni edzéseinket.

Medicinlabda

A medicinlabdás testedzés létjogosultságát igazolja az a tény, hogy az egyre-másra megjelenő új fitneszgépek, sporteszközök között sem veszítette el népszerűségét. A medicinlabdára irányuló érdeklődést bizonyítják a fejlesztések, amelyek a medicinlabda különféle változatainak kialakítását eredményezték. Az egészségmegőrzés, erő- és állóképesség-fejlesztés ősi eszköze, a medicinlabda több ezer év próbája után is hatékonyan szolgálja a fogyni, izmosodni, ügyesedni vágyókat.


Használjuk hát bátran, eredménnyel a medicinlabdát!