Mitől lesz valaki edzett? Miért különösen edzettek a CrossFit®terek?

CrossFit® tolódzkodásAz edzettség a versenysportban az adott sportágban, adott korosztály átlagához viszonyított jó teljesítőképességgel, a hobby-sportban pedig az egyéni adottságok figyelembevételével elérhető fittséggel (optimális fizikai és pszichikai teljesítőképességgel) jellemezhető. Az edzettség mindkét esetben sok összetevőből áll, melyek sportáganként változó arányban veszik ki részüket az optimális végeredményből: nem mindegy, hogy sakkozó, hosszútávfutó, birkózó-e valaki...

Az általunk preferált CrossFit® és általában a funkcionális fitnesz irányzatok nagyszerűsége abban rejlik, hogy az edzettség szinte minden összetevőjére pozitívan hatnak – no persze megfelelő edzői közreműködés esetén... Így fejlesztik az edzettség motorikus összetevőit (erő, állóképesség, hajlékonyság, gyorsaság, koordináció stb.), pszichikai összetevőit (személyiség, tanult viselkedésminták, beidegződések, stressz- tűrés stb.), élettani összetevőit (anyagcsere, izomregeneráció, immunrendszer működése stb.), és alakítják a testalkatot (testsúly, izomtömeg-, testzsír-arány).

CrossFit® súlySokoldalúságuknak köszönhetően a CrossFit®-ben, illetve a funkcionális fitnesz-irányzatokban az örökletes tényezők (testmagasság, csontozat, örökletes izomzat, stb.) hatása szinte kiegyenlítődik, a különféle adottságú sportolók más-más feladattípusokban tudnak jobb eredményt elérni, de önmagához (egyéni adottságaihoz) viszonyítva, tudatosan szervezett életvitellel, rendszeres, jól felépített testmozgási programmal bárki elérhet jó edzettségi szintet, és sikerélményt ezekben a mozgásformákban.

CrossFit® kettlebellAz élsportolói karrierhez nyilvánvaló módon sokkal többre van szükség: A CrossFit®-ben pl. a különösen komplex, legtökéletesebb edzésfelkészülés mellett szinte minden területet tekintve rendkívül jó genetikai adottságok is szükségesek a kimagasló versenyteljesítmény eléréséhez.

Amatőr sportolók számára jó hír ugyanakkor, hogy komplexitásánál fogva mindenki megtalálja a CrossFit®-ben azokat az elemeket, gyakorlatokat, amelyekben ő ügyesebb, jobb, így része lehet sikerélményben – legalábbis a hozzá hasonló hobbisportolók körében feltétlenül, - ugyanakkor fejlődni tud minden más területen is, és sokkal kiegyensúlyozottabb, jobb általános erőnlétre, valóban hasznos, funkcionális izomzatra, állóképességre tehet szert, miközben mozgáskoordinációja, ügyessége is számottevően fejlődik. Ez pedig határtalanul jó érzés: igazolása annak, hogy van értelme sportolni, izzadni, szenvedni.