Palacsinta - újra gondolva
Nagy meglepetésünkre egész sor csodás és egészséges palacsinta receptet sikerült felkutatnunk, melyek közül néhányat alább megosztunk honlapunk kedves látogatóival is. Az erőfejlesztő testedzés bizony néha nagyon kemény dolog, biztosan mindenkinek eszébe jutott legalább egyszer, hogy "ezt már nem csinálom tovább...". Hiszen nem véletlen a No Pain - No Gain jelmondat, ami röviden olyasmit jelent, hogy amelyik gyakorlat nem fáj, az nem is használ.
Nos, enyhítsünk kicsit kínjainkon a lenti finomságok elkészítésével, fogyasztásával.
De nézzük meg, mit tartalmaz egy hagyományos „magyaros” palacsinta tésztája általában! Jellemzően sok tejet – 20 palacsintához kb. 1 litert számolhatunk –, 4 tojást, kb. 40 dkg lisztet, csipet sót és ízlés szerint kis szódavizet, esetleg cukrot, ha édes palacsintát akarunk sütni. No és persze figyelembe kell venni a sütéshez használt kiskanálnyi olajat is...
No ebben elég kevés hozzávaló van, amit ajánlani mernénk...
Kezdjük a végén: Olaj vagy sertészsír helyett használjunk inkább kókuszolajat. Bár drágább, sokkal kevesebb kell belőle, nem ég meg olyan könnyen, mint a napraforgó- vagy olívaolaj, sokkal finomabb ízt eredményez, és nem épít belőle zsírpárnákat a szervezetünk.
Fehér búzaliszt helyett használhatunk egészséges rizslisztet vagy zablisztet, finomra őrölt mandulát, diót, kókuszt is akár.
A bolti tehéntejet a fitnesz táplálkozás hívei általában kerülik. A nem igazán „keményvonalasok” használhatnak zsírszegény, zsírmentes tejet, esetleg kecsketejet, szójatejet, mandulatejet, de vannak receptek, amelyek túróval vagy gyümölcslével készülnek. Nagyanyáinktól ismert továbbá, hogy palacsintát aludttejjel, joghurttal is lehet készíteni, amelyek élettani szempontból sokkal kedvezőbbek a tejnél.
A tojássárgája fogyasztását csak nagyon korlátozott mennyiségben javasolják a fitnesz- és testépítő étrendek. Amennyiben aggályosnak tartjuk, elhagyhatjuk a palacsintából a tojássárgáját, dúsíthatjuk viszont proteinporral, ami segít abban is, hogy jobban összeálljon a massza.
A hagyományos magyaros verzióhoz képest a "palacsintatésztának" sűrűbbnek kell lenni, kisebb átmérőjű, vastagabb palacsintákat kell sütni, hogy ne szakadjanak szét, ne ragadjanak le, a végeredmény viszont fenomenális.
Még egy ötlet: nem kell a nagyihoz hasonlóan 20 palacsintához kikeverni egyszerre a „tésztát”, és nem kell nagy adagot kisütni: mérjünk ki egy-egy adagra való mennyiséget a hozzávalókból, és csak pont annyi palacsintát süssünk, ami egyszerre elfogy. Próbáljunk ki különféle recepteket, kísérletezzünk, alkossunk bátran! Próbálkozzunk egyik-másik összetevő helyettesítésével, az arányok változtatásával, különféle ízesítési lehetőségekkel, hogy az étkezésünk ne csupán egy szigorú, a sportos, egészséges életmód miatti „kényszer” legyen, hanem igazi alkotó munkánkból fakadó örömforrás, sikerélmény.
Néhány receptminta kiindulásul:
Áfonyás palacsinta
Hozzávalók:
- 6 tojássárgája
- ½ csésze zabliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ csésze natúr mandulatej
- 1 csipet só
- kalóriamentes édesítő – pl. stevia – ízlés szerint 2-4 kockacukornak megfelelő mennyiségben
- ¼ csésze áfonya
- ½ csésze natúr, természetes almapüré
- 1 csipet fahéj
- a sütéshez teáskanálnyi kókuszolaj
Elkészítés:
A tojásfehérjét, zablisztet, sütőport, mandulatejet, sót, édesítőt keverőtálba tesszük, 30 másodpercig magas fordulaton keverjük mixerrel. Letapadásmentes, teflon serpenyőbe dobjuk az áfonya felét a kókuszolajjal, ráöntjük a massza felét. Hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük, fordítjuk. Ha kész, megkenjük almaszósszal, megszórjuk fahéjjal.
Túrós-gyümölcsös palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg sovány túró
- 3 evőkanál zabliszt
- csipet só
- 1 csipet só
- pár csepp stevia édesítő - ízlés szerint
- csipetnyi fahéj
- a sütéshez két kávéskanál kókuszolaj
Öntetnek:
édesítőszerrel készített házi gyümölcslekvár, -szósz, -püré - ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a túrót mixerrel finomra pépesítjük, törjük, belekeverjük a többi hozzávalót majd a tojásfehérjéket is.
Teflon serpenyőben megforrósítjuk a kókuszolajat és 1-2 tenyérnyi masszát kenünk a serpenyő közepére. A palacsinta így elég vastag, inkább lángosra emlékeztet, viszont nem ragad le, és könnyen megfordítható. Mindkét felét közepesen erős fokozaton világosbarnára sütjük, tányérra tesszük és ízlés szerint gyümölcsszósszal, lekvárral, fahéjjal fogyasszuk. Magában is nagyon finom, és negyed órán belül elkészíthető!
Jó étvágyat hozzá!