Sportolj az életedért! – Az egészség a tét!

Tudod mi történik, ha eltöröd a lábad és begipszelnek? 6 hét gipszelés alatt a mozgáshiány miatt annyira elgyengülnek az izmaid, hogy hosszadalmas rehabilitáció, gyógytorna szükséges a normális terhelhetőség, az egészség helyreállításához.

És azt tudod, hogy mitől fáj az ülőmunkát végző irodai dolgozók, menedzserek, gépkocsivezetők nyaka, háta, dereka? A mozgásszegény életmód hatása az egészségre hosszú távon talán még brutálisabb, mint egy néhány hetes gipszelés, mert lassan, alattomosan, teszi tönkre egészségünket.

És? Nehogy már megvond a vállad és visszagörnyedj nekem a monitorod mögé! Mit mondanál arra az emberre, aki egy lábtörés után nem menne el gyógytornára, amivel helyre tudná állítani a lába egészséges terhelhetőségét, hanem inkább tolószékbe ülne, mert „úgyse lehet segíteni ezen”? Hogy hülye. Persze, hogy azt mondanád. Akkor te ne legyél hülye, és ne is asszisztálj a hülyeséghez! A megoldás marha egyszerű: mozgás. Sport. Egy fél óra mindenkinek belefér a napjába! Neked is! Hiszen az egészséged a tét!

Hogyan? Ennyi is elég az egészséghez? Nem: Nem elég, de több, mint a semmi. Az 1960-as években indult kutatásai alapján Kenneth H. Cooper, amerikai sportorvos bizonyítani tudta, hogy már egy fél óra aerob körülmények között végzett, vagyis megfelelő oxigénfelvétel és felhasználás mellett történő testmozgás, pl. kocogás, kerékpározás, torna is pozitívan hat az egészségünkre.

Tudom, nehéz időt szorítani a sportra, és otthon könnyen elvonja a figyelmedet a rengeteg teendő, de ha elhatározod, hogy sportolni fogsz az egészséged megőrzése érdekében, - egy baráttal közösen, otthon vagy egy edzőteremben csoportos órákon vagy személyi edzéseken - lesz erőd elkezdeni. Ha nagyon elszoktál a mozgástól, esetleg nagy súlytöbbletet cipelsz, kezdetben gyalogolj! A gyaloglás is egészséges: menj gyalog a boltba, a postára, ha el kell valamit intézni, ami nincs túl messze, csak-egy-két megálló, kocsival egy perc, akkor inkább menj gyalog! Meglátod, jól fog esni, és hamarosan megérted: szükséged van a mozgásra ahhoz, hogy egészségesen  jól érezd magad. És napi fél óra az egészségedért csak jobban megéri, mintha évekkel rövidítenéd meg az életedet, főleg, ha a fennmaradó években – a vége felé legalábbis - az egészség megromlása miatt szinte biztosan nem érezheted igazán jól magad a bőrödben?

Az életmódunk változásával sporttal, egészséges életmóddal kapcsolatos szükségleteink is természetes módon változnak. Korábban sokkal többet gyalogoltak, nehezebb és változatosabb fizikai munkát végeztek az emberek, a sport nem is annyira az egészség, hanem inkább csak a kikapcsolódás, a játék, a versengés élménye miatt volt fontos. Ma az egészségünkért, sőt: már-már az "életben maradásunkért" sportolunk.

A fitneszsport kialakulása és fejlődése kiválóan leképezi korunk egészséges testmozgásra vonatkozó szükségleteit. A hangsúly egyre nagyobb mértékben az egészségmegőrzésre helyeződik. Erre az alapra épül Kenneth H. Cooper amerikai egészségügyi szakember, sportorvos, 1960-as években indult kutatásainak köszönhetően a mai fitneszsport is. Cooper, aki az iskolákban az edzettség felméréséhez alkalmazott 12 perces futásnak, a Cooper-tesztnek is az atyja, az aerobik sport kidolgozója és névadója is. A megfelelő oxigénfelvétellel, vagyis aerob körülmények között, hosszú ideig nagy ismétlésszámmal végzett gyakorlatokat nevezte aerob testgyakorlásnak. Eredetileg az űrhajósok teljesítménynövelésére dolgozta ki ezt a módszert, de később kutatásaival bizonyítani tudta, hogy az aerobik jellegű testedzés az egészség megőrzésére és helyreállítására is kiváló.

Az évek során azután az egészséges, aerobik alapú fitnesz sport óriási fejlődésen ment keresztül. A klasszikus táncos, koreografált aerobik a '70-es években Jane Fonda amerikai színésznőnek köszönhetően tett szert világhírre. Ő a gimnasztikai gyakorlatokat jazzbalett elemekkel ötvözte, nagy súlyt fektetett az erősítésre és a nyújtásra, a teljesítmény növelésére. Később bebizonyosodott ugyan, hogy egyes gyakorlatai - a sok ugrálás például - hosszú távon, és napi gyakorlás esetén egészségtelenül túlterhelhetik a gerincoszlopot, az ízületeket, amiért az egészségvédelem jegyében ezeket már a körültekintő szakemberek nem is alkalmazzák, mégis vitathatatlanul nagy szerepe van az egészséges életmód, sport világméretű terjedésében. Jane Fonda videokazettái - elsősorban az egyre egészségtudatosabb nők körében - óriási sikert arattak: az aerobik tömegsporttá vált, ami folyamatosan fejlődik, változik, új módszerekkel, irányzatokkal gazdagodik, amelyek már korántsem csupán a hölgyek mozgásigényének és ízlésének felelnek meg: egy spártai, kick-boksz aerobik, iron-boksz, CrossFit® vagy egyéb crossfunkcionális edzés inkább mondható férfiasnak, bár tapasztalati alapon ezeken az órákon is körülbelül egyenlő arányban képviseltetik magukat a hölgyek és az urak...

Az egészszég megőrzésének jegyében persze ma is érdemes figyelni arra, hogy egyes gyakorlatok, mint a folyamatos, erőteljes ugrálás, a nagy súlyokkal való folyamatos munka, az ízületek túlfeszítésével járó mozdulatok az egészséges határokon túl terhelik az ízületeket, a gerincoszlopot. Ezeket az egészségünk érdekében kerüljük. Persze az aerobikkal kapcsolatosan az egészségünkre vonatkozó elvárások változása is összefügg életmódunk átalakulásával. Addig, amíg elég volt egy héten egyszer-kétszer kellett ugrabugrálni, hogy csinosak, formásak, egészségesek maradjunk, a szervezetünknek épp elég ideje maradt a regenerációra. Ráadásul egyébként is többet mozogtunk, izmaink, ízületeink, szalagjaink egészségesebbek voltak, mint ma, amikor egész nap ülünk (gyakran helytelen testtartásban). Ma egy ülő munkát végző hölgynek – egészséges fiatalnak és idősebbnek egyaránt – életmentő, hogy munka előtt vagy után el tudjon szaladni egy-egy órát edzeni az egészsége érdekében. Mivel neki gyakorlatilag ennyi a napi testmozgása, nyilván nagyon fontos, hogy veszélyes, egészségtelenül nagy igénybevételnek ne tegye ki a testét (különösen a gerincoszlopát), hanem csak fejlesztő, erősítő, átmozgató, feladatokat végezzen. Neki nem lenne egészséges, ha napi szinten „Jane Fondával” ugrándozna. Ez viszont szinte minden sportra, igaz: ha túlzásba visszük, és napi szinten több órát végezzük az ugyanazt az edzést, ugyanazokat a gyakorlatokat, mozgásokat, az hosszú távon inkább káros, mint egészséges.

A nagyon erőteljes izommunkát kívánó, nagy súlyokkal, testépítő gépekkel végzett edzések után akár egy hétre is szüksége lehet az edzéssel igénybe vett izmoknak az egészséges regenerációra, fejlődésre. Nyilvánvaló, hogy az élsportban, testépítésben, verseny jellegű, nagyon intenzív edzések után hosszabb idő szükséges, hogy az izomzat regenerálódjon, és a szervezet egészséges energia-egyensúlya helyreálljon, de az "átlagos" fitnesztermi aerobik órák, egy fél óra kocogás nem veszik olyan mértékben igénybe a szervezetet, hogy a kb. 24 órás regenerációnál többre legyen szüksége. Aki teheti, annak a legegészségesebb, ha fél-egy órát sportol, tornázik, de legalább gyalogol minden nap! Az egészség a tét!