Eredményesen fogyni és nem visszahízni?

Mese és valóság a diéták és fitnesz világában

Sajnos napjainkban az ülő életmód, mozgáshiány és helytelen táplálkozás eredményeként Magyarországon nagyon sok az elhízott ember. Ez önmagában – egészen addig, amíg csupán esztétikai jelentőséggel bír – nem is lenne akkora probléma, hiszen minden korban más-más szépségeszményt választanak az emberek.

A kövérség akkor válik valós problémává, amikor az elhízott ember szervezetének normális működését veszélyezteti. Sajnos az elhízás – és az ehhez vezető rossz étkezési szokások, a sport, mozgás mellőzése – számos betegség: cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, mozgásszervi betegségek – ízületi- és gerincbántalmak – kialakulásához vezethet.

Sok szélhámos kínál jó pénzért fogyasztó csodaszereket, amelyek a táplálkozási szokások megváltoztatása, helyes étrend kialakítása és megfelelő testmozgás hiányában nem hoznak tartós eredményt – legfeljebb a kövér ember pénztárcáját fogyasztják hathatósan…

Mi – a táplálkozástudományi szakemberek legtöbbjével egyetértve – azt valljuk, hogy az eredményes fogyáshoz, és az elért eredmény megtartásához kiegyensúlyozott étrendre és rendszeres sportra, mozgásra van szükség. A megafit.hu kínálatába éppen ezért vettük föl a sportszerek széles választéka mellé a BioTech USA étrend-kiegészítőit is. Ezek természetesen nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet, de segítenek a szervezet egyensúlyának kialakításában, fenntartásában, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel biztosításában – különösen a fogyókúra idején.

Annak ellenére, hogy sportszereket értékesítünk, szeretnénk mi is hozzájárulni a közkeletű tévhit eloszlatásához, miszerint a sportolás fogyaszt. Ez ugyanis nem igaz.

Hogyan? Nos, gondoljuk csak át a dolgot: a mozgáshoz, sporthoz energiára van szükség. Ezt a bevitt tápanyagokból, illetve raktározott zsírokból tudjuk fedezni. A testünk kizárólag akkor nyúl a raktáraihoz, ha a bevitt tápanyagból nem tud elegendő energiát nyerni működéséhez: először az izmokban, májban raktározott cukrot hasznosítja, majd – ha ez elfogy – elkezdi lebontani a zsírt. Ehhez viszont az kell, hogy hosszú távon, napokon, heteken, hónapokon keresztül kevesebb energiát (kalóriát) vigyünk be a szervezetünkbe, mint amannyit az napi működéséhez felhasznál. Ez az, amitől fogyunk.

Az extragyors csodadiéták éppen azért maradnak hosszú távon eredménytelenek, mert a keservesen leadott kilókat a szervezet az első adandó alkalommal (a korábbi étrend visszaállítása után) visszaépíti a zsírraktárba. Az ilyen – napi 1-2 kg fogyást is ígérő – éhezőkúrák veszélyes mellékhatása, hogy a szervezet a váratlan táplálékmegvonás miatt vészreakcióba lép, vagyis mindent megtesz, hogy minden tápanyagot maximálisan hasznosítson, mert így kíván felkészülni egy esetleges későbbi éhezésre. Ekkor jön a közkeletű néven jojó-hatásnak nevezett jelenség, vagyis, hogy a szerencsétlen fogyókúrázó a keserves éhezés árán leadott kilókat nemcsak hogy visszaszedi, de még hozzájuk is tesz. Az, hogy ez a rossz fogyókúrás módszer sportolással párosul-e vagy sem, az adott esetben mellékes, bár érdemes megjegyezni, hogy a megerőltető sport egy ilyen önéheztetés idején kifejezetten veszélyes lehet! A lecsökkenő vércukorszint miatt az agy, az idegrendszer működésében is problémák léphetnek föl, többek között memóriazavar, tompaság, fáradtság, rosszullét, ájulás is bekövetkezhet!

A BiotechUsa étrend-kiegészítőire éppen azért esett a választásunk, mert ezek egyikét sem reklámozzák csodaszerként. Vannak ugyan a fogyókúrát segítő italporaik pl, mint az Ultra Loss turmixporok, amelyek sokféle ízben kaphatók, és egy-egy étkezés alacsony kalóriatartalmú kiváltására alkalmasak, de nem „fogyasztószerek”. Ugyanígy nem fogyasztószerek az L-Carnitine tartalmú készítmények sem, amelyek a szervezet energia-felszabadító mechanizmusát segítik, így azt, hogy a sportoláshoz szükséges energiát a szervezet elő tudja állítani – akár zsírraktárainak felszabadításával is.

Az eredményes fogyáshoz szükséges étrend kialakítása többféle módszerrel is lehetséges. Érdemes figyelembe venni, hogy az étrendünk lehetőleg olyan ételeket tartalmazzon, amelyeket szívesen fogyasztunk, hiszen a cél a hosszú távon fenntartható étkezési rend kialakítása, étkezési szokásaink életre szóló megváltoztatása annak érdekében, hogy a fogyókúrával elért testsúlyt hosszú távon meg is tudjuk tartani. Vannak fehérjében gazdag diéták, étrendek, amelyek szálkás izomzatot ígérnek, de testsúlycsökkentéshez eredményesek lehetnek a fehérjében szegény, sok zöldséget, mérsékelt cukortartalmú gyümölcsöt tartalmazó étrendek is. Van, aki a paleo-táplálkozásra esküszik, mások pedig egyszerűen számolják a kalóriákat, és igyekeznek viszonylag kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosítani, csupán a zsír- és cukorbombákat iktatják ki az étrendből.

Részünkről senkit nem akarunk rábírni egyetlen csodadiéta vagy étrend követésére sem, a tudatos táplálkozást, és a kalóriabevitel ésszerű korlátozását viszont feltétlenül szükségesnek látjuk, ha valaki eredményesen akar megszabadulni súlyfeleslegétől, és az elért eredményt meg is akarja tartani. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy kórosan elhízott, vérnyomásproblémával, cukorbetegséggel, hormonális zavarokkal küzdő emberek mindenképp forduljanak orvoshoz, és csak az általa előírtak figyelembe vétele mellett kezdjenek bármilyen testsúlycsökkentő programba!

A sport, mozgás – a megnövekvő energiafelhasználás által – segíti a fogyást, és hozzájárul a normál testsúly fenntartásához is. Amennyiben testünk izomcsoportjait következetesen, céltudatosan munkába vesszük, a lokális fájdalmak (derék, hát, végtagfájdalom stb.) és fáradtság helyett jó közérzetet, szép formákat, feszes bőrt, jó tartást, vonzó külsőt is kapunk. A sportnak köszönhetően javul testünk, izmaink és belső szerveink várellátása, anyagcseréje, teljesen megszűnhet a sok ülés, egyoldalú mozgás miatti ízületi-, végtag- és derékfájdalom, és a tükörbe is örömmel nézhetünk!

A megafit.hu kínálatában a különféle anyagi lehetőségekkel rendelkező sportolni vágyók sok kisebb-nagyobb sporteszköz, kondigép közül akár otthonról is kiválaszthatják a nekik tetszőt. Aktívan sportoló szakértékesítőink segítségét személyesen, e-mailben és telefonon is kérhetik. Akinek igénye van rá, szaküzletünkben ki is próbálhatja otthoni felhasználásra szánt sporteszközeinket, és a kérésének megfelelőt azonnal meg is vásárolhatja, vagy előre egyeztetett időpontban kérheti a házhoz szállítást, sőt az összeszerelést is.

A megafit.hu egész csapata vallja, hogy a megfelelő testsúly elérése és fenntartása elképzelhetetlen a mindennapok szintjén, folyamatosan kiegyensúlyozott, az adott ember személyes szükségleteinek megfelelő étrend (ami természetesen nem ugyanaz egy kemény fizikai munkát végző ember és egy irodai dolgozó vagy egy élsportoló esetében), és rendszeres mozgás, sport hiányában.