Súlytárcsák (28 találat)

Lista sorrend

Akciós (0)

Ár szerinti szűrés

Készlet szerint

1 2 3 
lap: 1 | 3 - találat: 28
1 2 3 
látható:
A súlytárcsák általában 0,5 és 25 kg közötti súllyal készülnek, és súlyzórudak vagy tárcsasúlyos kondigépek segítségével használhatjuk őket edzésre. Fontos, hogy a tárcsák furatai általában 25, 30 és 50 mm névleges átmérőjűek lehetnek, ez utóbbiakat hívják "olimpiai" tárcsáknak, és általában professzionális, vagy egyéb igényesebb célokra használják. Fontos, hogy a súlytárcsákat a hozzájuk illeszkedő átmérőjű rudakkal kell párosítani. 
A legfontosabb típusok az acélból készült súlytárcsák, de cementtel, vasreszelékkel, vízzel, homokkal töltött műanyag tárcsák is ismertek, természetesen ezek élettartama és felhasználási lehetőségeik nem azonosak az acélból készültkével.
Az acél tárcsák festett, gumi- vagy poliuretánbevonatú kivitelben készülnek, ez utóbbiak ára a legmagasabb, de tartósságuk jobb. Fontos tudni, hogy csak az ún. bumper tárcsákat lehet súlyemelőktől látott módon ledobni, leejteni, az egyéb tárcsálk élettartamát nagyban csökkentheti az ütődés, pláne a leejtés, ledobás. A bumper tárcsák általában egy bizonyos számú (pl. 5.000-10.000), meghatározott magasságból történő szabadeséses ütődés elviselésére képesek, ami elérése után cserélni kell őket. 

A súlyzórudak egykezes és kétkezes kivitelben készülnek, többnyire krómozott felülettel. Átmérőik a fentiekben leírt névleges méretű súlytárcsák furataihoz igazodnak.
Fontos paraméter a terhelhetőség. Az olcsóbb rudak (kétkezes) általában 80-100 kg körüli terhelésre készülnek, de vannak 300-400 kg súlyra szavatolt olimpiai (50 mm-es) rudak is, bár ezeket a súlyokat az emberiség 99%-a természetesen csak nézni tudja, megmozdítani nem.
A jobb minőségű rudak csapágyazottak, ami csuklóízületek kímélése szempontjából fontos főleg a robbanékony gyakorlatoknál, mint például a szakítás.